Vikingemuseet Lindholm Høje
Lindholm Høje ved Aalborg er Nordeuropas største gravplads fra yngre jernalder og vikingetid, og den er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra denne periode.
I Aalborg finder du et af Nordens fineste oldtidsminder - gravet frem af et tykt sandlag, som gennem årtusinder har skjult denne skat. På Lindholm Høje er der fundet grav- og bopladser fra både den germanske jernalder og fra vikingetiden.
Hvordan levede man egentlig i jernalderen og vikingetiden i Aalborg og Nordjylland? Hvad spiste og drak de? Hvordan var deres hverdage og fester, og hvad troede de på? Det kan du få spændende indtryk af ved at besøge gravpladsen Lindholm Høje og Lindholm Høje Museet.
På Lindholm Høje finder du et af Nordens fornemste oldtidsminder - gravet frem af et tykt lag sand, som gennem årtusinder har holdt på denne hemmelighed.
På Lindholm Høje er der fundet grav- og bopladser fra både den germanske jernalder og fra vikingetiden, hvor der blandt andet er fundet 682 grave og 150 skibssætninger. Nord for gravpladsen lå den tilhørende landsby, hvoraf der blandt andet er fundet huse, hegn, brønde og kogegruber.
Området var plaget af sandflugt, og omkring år 1000 dækkede flyvesandet hele gravpladsen, hvorved stensætninger og en nypløjet mark blev bevaret til glæde for arkæologer og besøgende på Lindholm Høje. I dag kan de mange fundne oldsager ses på Lindholm Høje Museet.
Foto:Kim Mikael Jensen
I Lindholm Høje Museets udstillingsbygninger kan du få et dybere indblik i Lindholm Højes historie. På museet fortælles der, på en ny og anderledes måde, om levevilkårene for datidens mennesker på Lindholm. Du bliver præsenteret for danskernes handels- og kulturforbindelser på den tid, og du lærer om den danske kongemagt og stats tilblivelse, som netop fandt sted i denne periode, hvor bebyggelsen på Lindholm blomstrede.
På Lindholm Høje Museet kan du, med udgangspunkt i de fundne oldsager, se flotte rekonstruktioner, panoramaer, illustrationer, 3D animationer og store rekonstruktionsmalerier. Oplev hvordan folkene på Lindholm holdt kvæg, dyrkede markerne, byggede og indrettede husene, levede i dagligdagen og var optaget af at lave mad, væve stof og handle, når lejlighed bød sig, foruden alle de andre dagligdags gøremål.
En af de mange, spændende historier du kan opleve på museet, er mysteriet om den tragiske brand, som ramte en gård nær Nørre Tranders for mere end 2000 år siden. I fællesskab har arkæologer, brandteknikere og retsmedicinere sat sig for at opklare, om branden var påsat eller et uheld, og på Lindholm Høje Museet kan du se, hvad de fandt frem til.