Tilgængelige steder for besøgende med særlige behov
Bestræbelsen på at skabe tilgængelighed i Nordjylland er et udtryk for social bæredygtighed, hvor det netop handler om, at alle mennesker, uanset funktionsevne, ligeværdigt og selvstændigt kan færdes i det offentlige rum herunder bygninger, veje og anlæg.
Bestræbelsen på at skabe tilgængelighed i Nordjylland er et udtryk for social bæredygtighed, hvor det netop handler om, at alle mennesker, uanset funktionsevne, ligeværdigt og selvstændigt kan færdes i det offentlige rum herunder bygninger, veje og anlæg.
Mærkeordningen God Adgang informerer om de fysiske adgangsforhold til og i bygninger og udearealer. På godadgang.dk finder du detaljerede oplysninger om adgangsforholdene til de steder, som er medlem af mærkeordningen.
Transport
Foto:DSB
Har du brug for ekstra hjælp giver DSB dig Handicapservice, som er en personlig hjælp til handicappede, hvor du kan få hjælp til ind- og udstigning og med bagage på op til 20 kg.
Handicapservice skal bestilles ved at udfylde en formular eller ringe senest 12 timer før afgang. DSB-kundeservice kan kontaktes døgnet rundt på tlf: 70 13 14 19.
Her finder du yderligere informationer om Handicapservice
Hvis du rejser i kørestol med InterCity eller InterCityLyn skal du bestille plads senest 2 dage før afrejsen.
Hvis du rejser i kørestol med Regionaltog eller S-tog skal der ikke bestilles plads. Adgangen her sker via en rampe som bliver lagt ud af lokomotivførerne.
Foto:NT
Nordjyllands Trafikselskab modtager alle typer af kørestole i busser og tog, så længe de opfylder følgende krav.
Handicapservice er en ekstra, personlig hjælp til handicappede, der har brug for hjælp, når de skal med tog i Nordjylland. Med handicapservice kan du få hjælp til ind- og udstigning og med bagage på op til 20 kg.
DSB Kundeservice varetaget bestillinger af handicapservice til både DSBs og Nordjyllands Trafikselskabs tog.
Kommunerne arbejder for tilgængelighed for alle
Aalborg
Aalborg Kommune er engageret i at sikre fysisk tilgængelighed for alle, herunder mennesker med handicap. Kommunens målsætning er at sikre, at veje, offentligt tilgængelige bygninger, og rekreative områder er tilgængelige på lige fod med andre, herunder parkering. Nye bygninger og byomdannelse skal designes med tilgængelighed for øje, og lokalplaner samt byggesager kræver tilgængelighedskrav. Adgangs- og tilkørselsarealer skal være tilpasset, og selvbetjeningsanlæg skal være brugervenlige for personer med handicap.
I forhold til kollektiv trafik skal alle servicebusser være tilpasset ældre og handicappede. Busstoppesteder er udstyret med ekstra store skriftstørrelser og lydfunktioner, og Aalborg Kommune arbejder på at forbedre informationen i busserne samt involvere personer med handicap i planlægningen.
Læs mere om Aalborgs kommunes tilgængelighedspolitik.
Frederikshavn
Frederikshavn Kommune har som mål at skabe optimale rammer for borgere med handicap, så de kan leve et liv af høj kvalitet. Tilgængelighed er vigtig ikke kun i relation til uddannelse, idrætsfaciliteter, information og boliger, men også i naturen, trafikken samt i by- og landmiljøet.
For at støtte dette har Frederikshavn Kommune samlet en oversigt over eksempelvis tilgængelige naturområder, offentlige bygninger og byrumsbelægninger. Læs mere om tilgængelighed i Frederikshavn Kommune her.
Læsø
Læsø Kommune vil forpligte sig til at arbejde for tilvejebringelse af lige muligheder for alle, så aktiviteter, serviceydelser og information gøres tilgængelig for mennesker med alle typer handicaps.
Relevante links:
- Læsø Kommunes Handicappolitik
- Læsø færgens befordring af syge/handicappede - herunder handicapassistance.
Brønderslev
Brønderslev Kommune arbejder med tilgængelighed inden for flere områder som en del af deres overordnede strategi for social- og sundhedsområdet. Læs mere på Brønderslev Kommunes hjemmeside.