Vegetarisk buffet

Grønnere/økologiske valg ift. menu og buffet

Foto: Shutterstock

At droppe kødet behøver ikke være kedeligt. Ved at skære ned på vores kødforbrug kan vi som samfund gøre en betydelig forskel. 

Alle ved efterhånden, at oksekød er skidt for klimaet. Men ved du præcis, hvor meget kødforbrug påvirker dit klimaaftryk? Hvis du spiser kød hver dag, udleder du 2.055 kg CO2 om året. En veganer udleder halvt så meget.

Så måske er det på tide at indføre en eller flere kødfrie dage om ugen. Hver eneste kødfrie dag sparer klimaet for 95 kg CO2 om året.

Kilde: Danmark Naturfredningsforening 

Hvordan ændrer vi på vaner så?

Forplejning til møder og kongresser er et centralt sted at sætte ind for at styrke den bæredygtige omstilling og reducere CO2-aftrykket fra den danske erhvervs- og mødeturismeindustri. Men der er brug for markante adfærdsændringer for at drive en forandring af vores madkultur og traditionerne i forbindelse med møder og kongresser. Studier har vist, at adfærdstiltag ved møder og kongresser kan øge andelen af gæster, der vælger plantebaseret mad fra ca. 10 til 85 pct.  Meet Denmark har derfor sat et projekt i gang, som omhandler at få mere plantebaseret mad på menuen og gøre de grønne retter til det naturlige valg. 

Konkret skal der udvikles metoder, guides, dialogværktøjer og undervisningsvideoer, som kan bruges bredt i branchen.  

Målet er at gøre det nemmere at sætte endnu flere grønne retter på menuen på en måde, så det bliver det naturlige valg for konference-og mødegæster. Derudover giver det mulighed for at imødekomme den stigende efterspørgsel på plantebaseret kost blandt konference- og mødedeltagere. 

Læs mere om projektet her 

Hvilke muligheder findes der allerede? 

Vegetarisk Forening har lavet et kort over spisesteder, der enten er 100% veganske/vegetariske eller tilbyder et større udvalg af veganske retter. Se kortet her

Bæredygtighed handler også om mere end CO2. Bæredygtighed handler også om biodiversitet,  rent grundvand, dyrevelfærd og pesticider. Og her er der ingen tvivl om, at økologi er det mest bæredygtige valg. Derudover viser forskning, at Det Økologiske Spisemærke starter en kædereaktion af bæredygtige tiltag - såsom mindre madspild, mere grønt og mindre kød. Se oversigten over registrerede spisemærker her.