©  Foto:

Ulsted Kirke

Ulsted Kirke er smukt beliggende på et højdedrag i udkanten af Ulsted by omgivet af frodig natur til alle sider. Kirken er fra det 11. århundrede, og kor og skib er bygget af granitkvadre og med blytag.

 

Der er ca. 1000 granitkvadre. Det må formodes at stenene er tilhugget på stedet, og alle sten er tilhugget på 5 sider. Siden opførelsen er der flere gange bygget til kirken. I 1400-tallet blev der tilføjet en stor sidefløj mod nord. Den oprindelige kirke er bygget uden klokketårn, og fik først et i 1927 efter en indsamling fandt sted til formålet.

Historie i hver en sten og klokke

Kirkerummet er enkelt med hvidkalkede vægge og fladt loft med de gamle egetræsbjælker fritlagt. Gulvet i midtergangen er af gule ottekantede og røde firkantede teglsten. Alle håndlavet i 1890érne på et lille lokalt teglværk udenfor Ulsted. Korbuen er fra den ældste kirkes tid og lavet af granit.

Der var oprindelig 2 klokker til kirken men i 1529 måtte man aflevere den ene til kong Frederik den 1. Han skulle bruge den til at støbe kanoner og kugler af. Den gamle klokke er fra 1478 og den nye klokke er fra 1937. Ringning af kirkeklokkerne er for få år siden blevet automatiseret men foregik inden da ved håndkraft.

t lille lokalt teglværk udenfor Ulsted. Korbuen er fra den ældste kirkes tid og lavet af granit.